Sanojen ristiriita

30.05.2021

Alitajuntamme on kummallinen meri. Meren pohjan aallot kätkevät tunteita, kokemuksia, muistoja ja aarteita. Niin minusta ainakin tuntui, kun yksi sana herätti sisäisen mereni myrskyn.

Tuo sana on auttaminen. Niin tavallinen joka päiväinen sana sai aikaan myrskyn sisälläni. Vähitellen aallot hiljenevät ja pauhu lakkaa.

Kävin valmennusta, jossa nuoret innokkaat miehet opastivat meitä: Auta asiakas A:sta B:hen. Myyminen on auttamista. Kerro siitä, miten autat asiakasta. Autamme sinua auttamaan...

Aloin ihmetellä, miksi voin niin huonosti, kun kuuntelen heitä. Miksi minusta tuntuu, että he feikkaavat. Miksi aloin epäillä heitä niin voimakkaasti. Toinen puoli minusta vakuutti, että tämä menetelmä on aivan pätevä. Toinen puoli huusi, että etkö tajua tätä valhetta???

No lopulta tajusin. Minulle sana "auttaa" on suurempi ja merkityksellisempi kuin mikään valtameri. Koko elämäni kai salaa sisälläni olen etsinyt ja odottanut auttajaa. Varmasti ehkä perusihmistä voimakkaammin, sillä isäni kuoli, kun olin kahdeksan vuotias. Lähdin kotoa 14 vuotiaana. Luulen, että olin kaikkeen vähän liian pieni ja nuori. Olisin tarvinnut todella paljon apua avuttomana suuressa maailmassa.

Maailma tarjosi auttajia monessakin muodossa. Tuli ihmisiä, tuli oppeja, tuli ruokavalioita, tuli menetelmiä, tuli kirjoja, tuli koulutuksia, tuli matkoja uusiin maihin, muuttoja uusiin asuntoihin. Ja kaiken alla tuo syvä huuto: auta!

Mutta, kun pettymys kaikkiin auttajiin vain paheni, niin kai lakkasin odottamasta. Aloin vastata, kun minulle sanottiin, että kiitos, kun autoit, että en minä auttanut. Ehkä selvensin ajatuksiasi, ehkä annoin uuden näkökulman, ehkä ohjasin oikeaan suuntaan, mutta auttaa en voi.

Kukaan ei voi. Vain itse voi itseään auttaa. On sukellettava omaan sisäiseen mereen ja löydettävä apu sieltä. Siellä se on. Siellä se on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Siksi tuon valmennuksen nuorten miesten auttamisen hokema sai minut raivostumaan. Siksi tuon kuvan Help deskin tytöt saavat minut oksentamaan. Suomen kieli on tässä suhteessa köyhä. Support on parempi sana. Tuen, kannustan, ohjaan, opastan, aukaisen maailmoja, kuljen jopa rinnallasi, mutta auttamaan en pysty. Sen voit tehdä vain itse itsellesi. Minulle tuo sana auttaa, taitaa olla liian pyhä.

"Se tekee kipeää, kun elefantin painon alle jää, eikä kukaan nää" laulaa Ellinoora. Hän puhuu kai samasta asiasta.


Kuvan lähde: Pixabay / Gerd Altman



Kuinkas kävikään..